diumenge, 28 d’octubre del 2012

COOKIES DE XOCOLATA I AMETLLA

Fa molt de temps que tinc aquesta recepta guardada, unes cookies de xocolata i ametlla fàcils de fer i molt "resultones"...Aprofito avui per penjar-la i participar a


                                 
                        

INGREDIENTS:

250 gr de farina
150 gr de sucre
2 ous
3 cullerades de mantega pomada
1/2 sobre de llevat químic en pols
75 gr de dauets d'ametlla
perles de xocolata

ELABORACIÓ:

Poseu la farina, el sucre, els ous, la mantega i el llevat en un bol i amasseu-ho fins homogeneitzar els ingredients. Afegiu-hi els dauets d'ametlla i les perles de xocolata.
Agafeu porcions de massa amb les mans, feu-ne una boleta i aixafeu-la. Poseu les galetes a la safata del forn (folrada amb paper sulfuritzat).
Enforneu a 160º durant 25 minuts aproximadament. Deixeu-les refredar a sobre d'una reixa.

MAGDALENES DE CARBASSA (sense ou)

Fa uns dies buscava receptes de magdalenes amb carbassa. Vaig trobar una recepta que em va agradar molt a viscalacuina.blogspot.com , però com que volia fer servir sucre morè  i no podia fer servir ous, he fet alguns canvis...Les magdalenes han quedat boníssimes!


INGREDIENTS:
175 gr de sucre morè
75 gr de mantega pomada
1 culleradeta de canyella en pols
200 gr de iogurt natural
100 gr de puré de carbassa
200 gr de farina
¾ de sobre de llevat químic en pols
1 cullerada de panses
1 tasseta de rom
Sucre llustre


ELABORACIÓ:
Bulliu un tros de carbassa amb aigua. Quan sigui cuita, coleu-la i feu-la puré.
Poseu les panses en remull amb el rom.
Escalfeu el forn a 200º.
Barregeu en un bol, el sucre i la mantega pomada. Bateu-ho bé perquè quedi escumós. Afegiu-hi la canyella en pols i el iogurt i seguiu remenant.
Poseu-hi ara la farina amb el llevat mica en mica i aneu-ho barrejant amb les varilles per que quedi una crema homogènia.
Escorreu les panses i afegiu-les a la barreja tot barrejant.
Ompliu els motlles de paper per fer magdalenes fins a ¾ de la seva capacitat. Si pot ser, poseu els motlles dins de motlles de silicona o flameres, així no se us aixafaran.
Poseu les magdalenes al forn durant 25-30 minuts. Quan siguin cuites, deixeu-les refredar i empolseu-les amb el sucre llustre.



dimecres, 24 d’octubre del 2012

PASTÍS DE POMA

I avui us deixo una recepta que vaig fer ja fa dies, el pastís de poma. Una vegada més, us animo a provar d'entrar a la cuina i provar de fer-lo, realment és un pastís que queda de pastisseria sense haver de ser un gran xef...No és gens difícil i està boníssim!
La foto, una vegada més, està feta a correcuita i no fa justícia al gust...

INGREDIENTS:

-1 planxa de pasta brisa
-2 pomes grosses
-Crema pastissera
-Gelatina de poma
-1 ou batut
-Una mica de sucre

Per fer la crema pastissera:
-1 litre de llet
-250 gr de sucre
- 6 rovells d'ou ecològics
-75 gr de midó de blat de moro
-Canyella o vainilla per aromatitzar

ELABORACIÓ:

Prepareu la crema pastissera amb prou antelació, ha de ser freda per fer el pastís.

CREMA PASTISSERA: 
Poseu a bullir tota la llet menys una tassa amb el sucre. Entretant, bateu la resta de la llet amb la farina i els rovells amb la batedora. Quan comenci a bullir la llet, afegiu-hi la resta dels ingredients i remeneu sense parar fins que la crema comenci a bullir i agafi una textura cremosa. Manteniu-la uns minuts a foc baix i seguiu remenant.
Aboqueu la crema en una safata o bol i tapeu-la amb film de plàstic o paper parafinat mentre es refreda.
 
PASTíS DE POMA:

Escalfeu el forn a 180º.
Estireu la planxa de massa brisa en un motlle rodó i baix folrat amb paper de forn. Si us sobra massa per sobre del motlle, talleu-la.
Aboqueu la crema dins del motlle, ompliu-ne una mica més de la meitat.
Peleu les pomes i traieu-ne el cor. Talleu-les a llesques fines (en forma de mitges llunes). Aneu posant la poma a sobre de la crema, sobreposant un tros amb l'altre i vorejant el pastís.
Pinteu el pastís amb l'ou batut i poseu-hi una mica de sucre per sobre.
Poseu el pastís al forn, que ja estarà a 180º durant 45 minuts aproximadament. Estarà a punt quan la poma estigui ben daurada.
Treieu el pastís del forn i deixeu-lo refredar. Mentrestant, aneu desfent la gelatina de poma a foc baix. Quan la gelatina estigui desfeta i el pastís fred, pinteu-lo generosament perquè quedi ben brillant.

diumenge, 21 d’octubre del 2012

ARRÒS AMB LLET

Us deixo la recepta de l'arròs amb llet. Segur que la trobeu facilíssima...A mi, no sé si m'agrada més menjar-me'l o olorar-lo...

INGREDIENTS:
1 litre de llet
200 gr d'arròs
200 gr de sucre
1 branca de canyella
Canyella en pols
Pell de llimona

ELABORACIÓ

Poseu l'arròs en una olla amb aigua freda al foc. Quan arrenqui el bull, retireu-lo del foc i escorreu-lo.
En una altra olla, poseu-hi la llet, el sucre, la pell de llimona i la branca de canyella. Quan arrenqui el bull, afegiu-hi l'arròs i deixeu coure a foc mitja durant 30 minuts, remenant de tant en tant.

Deixeu refredar l'arròs i per servir-lo, treieu la branca de canyella i la pell de la llimona. Empolseu-lo amb canyella mòlta.

FRICANDÓ DE SEITAN I BARREJA DE BOLETS

Avui us poso un fricandó fet amb seitan en lloc de vedella. Ara que ja comença a refrescar, comencen a venir de gust aquests plats, perquè fan de bon menjar i perquè perfumen la cuina amb olor de fred...

INGREDIENTS:

300 gr de seitan
1 ceba
1 all
400 gr de tomàquet triturat o 6 tomàquets madurs
50 gr de bolets secs ( si els teniu frescos molt millor!)
1 tassa de brou vegetal
1 copeta de vi ranci
1 fulla de llorer
oli, sal i pebre
farina
1 grapat d'ametlles torrades
1 all petit
1 torrada
1 branqueta de julivert fresc

ELABORACIÓ:

 Poseu els bolets a hidratar en una tassa d'aigua.
Talleu el seitan fent llesques primes, saleu-lo lleugerament, enfarineu-lo i fregiu-lo en un raig d'oli d'oliva. Reserveu-lo.
En el mateix oli, poseu a sofregir lentament  la ceba i l'all tallats ben petits. Quan siguin daurats, afegiu-hi el tomàquet i deixeu-ho fer a foc lent amb la fulla de llorer.
Quan el tomàquet s`hagi enfosquit i reduit, hi podem afegir el vi. Deixem que es redueixi i hi afegim tots els altres ingredients: el seitan, els bolets i el brou. Deixem coure a foc lent amb l'aigua d'hidratar els bolets durant una hora, aproximadament.
Mentre es va fent, preparem una picada amb l'all petit, les ametlles torrades pelades, la torrada i el julivert i l'afegim a la cassola a mitja cocció.

diumenge, 14 d’octubre del 2012

CRÊPES DOLCES

Des de que vam anar de viatge a Paris, ja fa uns quants estius, la Maria i la Cèlia són unes grans fans de les crêpes, especialment de les de nutella, cada vegada que viatgem a França busquen crêperies per tot arreu, faci fred o calor, tinguin gana o no en tinguin...I a casa, me'n demanen de tant en tant. Aquesta tarda, les hem fet dolces, de nutella, de mel i nous i de sucre amb mantega.

Els crêpes són fàcils i ràpids de fer, els podem farcir amb dolç i amb salat, són molt versàtils i ens poden solucionar un esmorzar, un berenar o un sopar...va, i si els acompanyem d'una bona amanida, fins i tot un dinar! Això si, si no els heu fet mai, no us desanimeu si les primeres vegades us costa aconseguir una massa ben fina,o se us unganxen una mica, o se us desmanèguen al girar-los...us ho dic per experiència! però com que sóc tossuda de mena, vaig insistir fins que em van quedar bé!

Ah! i no cal que tingueu cap estri especial, jo els faig a una paella antiadherent amb la base una mica grossa i els giro amb una espàtula de fusta, això és tot!
INGREDIENTS (per 6 crêpes mitjanes):

-200 ml de llet
-2 ous ecològics
-150 gr de farina
-una cullerada de sucre (si voleu fer les crêpes dolces, si no no hi poseu el sucre)
-una cullerada de mantega
-mantega fosa per "pintar" la paella
-Per farcir les crêpes: nutella, sucre, nous, mel, melmelada...


PREPARACIÓ:

Poseu la llet, la farina, els ous, la mantega i el sucre al got de la batedora i bateu-ho tot fins que us quedi una crema homogènia.
D'altra banda, foneu una bona cullerada de mantega (ho podeu fer al microones, però compte, en molt poc temps la mantega serà fosa, no la cremeu!). 
Si utilitzeu nutella per farcir les crêpes, us recomano que també la poseu un minutet al microones per fer-la més fluida. Tingueu a mà els ingredients que utilitzareu per farcir les crêpes.
Poseu una paella amb la base ampla al foc i pinteu-la amb una mica de mantega fosa.
Quan la paella ja sigui ben calenta, aboqueu-hi una mica de crema (jo n'hi poso un cullerot petit no gaire ple), repartiu ràpidament la crema per tal que cobreixi tota la base de la paella movent la paella. Us ha de quedar ben fina i quallarà de seguida. Una vegada veieu que la crema ha quallat, gireu-la utilitzant una espàtula de silicona o fusta. Compte que no se us trenqui! Mentre se us va coent per l'altra banda, podeu posar a sobre de la crêpe l'ingredient amb que la voleu farcir cobrint la meitat de la superfície. Quan estigui ben feta (ho podeu comprovar aixecant una miqueta la crêpe), plegueu-la i retireu-la del foc. 
Torneu a pintar la paella cada vegada que feu una crêpe nova.

Voilà! Ja teniu les crêpes fetes!

diumenge, 7 d’octubre del 2012

PASTÍS SACHER

Després de la llarguíssima pausa estiuenca, vaig tornant a entrar a la cuina. De moment, només per fer pans i pastissos, espero que a mesura que el temps refresqui i passi més estones a casa, la inspiració em vagi tornant...

Avui us penjo un pastís Sacher que vaig fer fa uns dies per celebrar el meu aniversari. La foto no és gaire bona, la cobertura brillava tant que enlluernava i amb les presses de preparar el dinar, no m'hi vaig entretenir gaire. Els qui van tastar el pastís, però, van dir que era ben bo...


INGREDIENTS:

Per fer el pa de pessic:
4 ous ecològics
150 gr de sucre
100 gr de mantega
150 gr de xocolata negra del 70% de cacau
120 gr de farina
1 culleradeta de llevat químic en pols (tipus Royal)

Per farcir:
Almívar (100 ml. d'aigua, 100 gr de sucre, unes gotes de llimona)
Melmelada d'albercoc 

Per la cobertura:
150 gr de xocolata negra del 70% de cacau (si no en teniu, podeu fer servir xocolata de cobertura)
150 ml de nata líquida
75 gr de mantega

Poseu el forn a 180º perquè es vagi escalfant i prepareu un motlle untant-lo amb mantega i enfarinant-lo.
Per fer el pa de pessic, trossegeu la xocolata i la mantega i desfeu-la en un cassó a bany Maria. Quan sigui ben líquid, deixem que es refredi una mica.
Bateu les clares a punt de neu ben fort. En un altre bol, poseu-hi els rovells amb el sucre i bateu-los bé, fins que doblin el seu volum i formin una crema  blanquinosa. 
Afegiu la xocolata i la mantega foses a la barreja de rovells i sucre i bateu una mica més. 
Ara, barregeu les clares amb els rovells i la xocolata. Remeneu-ho amb moviments envolvents, de dalt a baix amb molta cura de no fer baixar les clares. Quan ja estigui ben remenat, aneu afegint la farina amb el llevat, poc a poc, mirant que quedi ben incorporat i sense fer grumolls. Tot aquest procés, l'heu de fer a mà, si no, és fàcil que feu baixar les clares i el pa de pessic no quedarà tant esponjós.
Una vegada tingueu tots els ingredients incorporats, aboqueu la barreja al motlle i enforneu el pa de pessic. Aproximadament en 30-40 minuts estarà cuit.

Mentre el pa de pessic és al forn podeu anar preparant l'almívar i la cobertura de xocolata.

Per fer l'almívar, poseu en un cassó el sucre, l'aigua i les gotes de llimona i feu-los bullir uns 5 minuts. Deixeu-lo refredar.

Fondrem la xocolata, la nata i la mantega de la cobertura en un altre cassó a bany Maria, remenant de tant en tant perquè quedi ben barrejat.

Quan el pa de pessic ja sigui fred, el tallem pel mig. Pinteu les meitat de baix amb l'almívar i escampeu-hi  una bona capa de melmelada d'albercoc. Torneu a muntar el pa de pessic.

Poseu el pa de pessic damunt d'una reixa i a sota poseu-hi una safata gran o un paper sulfuritzat per recollir la xocolata que caigui. Aboqueu la xocolata de cobertura per damunt del pa de pessic, procurant que quedi ben cobert per tot arreu. No toqueu la cobertura si voleu que us quedi brillant i sense marques.

Abans de servir-lo, podeu decorar el pastís. En aquest cas, jo el vaig empolsar amb cacau en pols i sucre llustre.