dimarts, 3 d’abril del 2012

MONA DE PASQUA

Fa un parell d'anys, em vaig animar a fer la mona de Pasqua a casa, primer em semblava una fita difícil, després de provar-ho, vaig veure que, amb una mica de paciència i de traça i moltes ganes de fer-la bé, no és tant difícil.

A més, com que es poden fer una estoneta abans de menjar-les, sempre estan molt bones. Us animo a provar de fer-la!!! ( i no us espanteu si veieu una recepta massa llarga, és que us explico com fer-les de diferents gustos, trieu la que vulgueu o feu-les totes! Segur que us hi enganxeu!!!).

Us poso fotos de les primeres mones que vaig fer, jo també segueixo practicant per millorar-les!




Per fer la mona de Pasqua, hem de fer primer el pa de pessic i després farcir-lo i decorar-lo al vostre gust: de iema, de mantega dolça, de xocolata...

PA DE PESSIC:

Ingredients:

200 gr de farina
200 gr de sucre
6 ous
1 culleradeta petita de llevat químic
Separeu els rovells de la clara dels ous. Munteu les clares a punt de neu i reserveu-les.
Barregeu els rovells amb el sucre i bateu-los bé, fins que us quedi una pomada fina i hagin pujat.
Incorporeu les clares i barregeu-les amb una espàtula, fent moviments circulars, de baix a dalt, amb cura perquè no us baixin. A poc a poc, podeu anar incorporant la farina i la culleradeta de llevat. (sense llevat també us quedaria bé, però així us assegureu que el pa de pessic pujarà).
Poseu aquesta barreja al motlle (untat amb oli o mantega i enfarinat) i enforneu-lo a 180º durant aproximadament 30 minuts. Per comprovar que ja és cuit, punxeu-lo amb un ganivet, si surt net és que ja és cuit, si no, l'heu de deixar uns minuts més al forn.
Desemmotlleu els pans de pessic i deixeu-los refredar sobre una reixa.


PEL FARCIT:

MELMELADA D'ALBERCOC
ALMÍVAR:
100 ml d'aigua
100 gr de sucre
Unes gotes de suc de llimona

PER LA COBERTURA:
A totes els poso ametlla laminada pel voltant. Abans de fer-la servir, la torro en una paella sense oli.

Per la de iema, necessiteu també fruita confitada al vostre gust i gelatina de poma per “pintar-la” una vegada feta si voleu que us quedi ben brillant.

IEMA:

3 ous (aprox.150 gr)
el pes dels ous, de sucre (aprox.150 gr)
90 gr d'aigua
15 gr de farina
Peseu els ous, haureu de fer servir el mateix pes dels ous pel sucre.
Bateu uns mica els ous i afegiu-hi l'aigua. Coleu els ous i poseu-los dins d'una cassola. Afegiu-hi el sucre i la farina remenant bé perquè no faci grumolls.
Poseu la cassola al foc i aneu remenant sense parar fins que quedi una consistència cremosa.
Aboqueu la “iema” a sobre del marbre o d'una superfície llisa i freda perquè es refredi ràpidament.
Una vegada freda, podeu posar-la en algun recipient per desar o fer-la servir.

MANTEGA DOLÇA:

200 gr de mantega (ha de ser tova, l'hem de treure una bona estona abans de la nevera)
200 gr de sucre
aigua
Cobrim el sucre amb aigua i el posem al foc per fer un almívar consistent. Quan sigui tebi, hi afegim la mantega i ho barregem amb la batedora elèctrica fins que quedi una pomada fina i homogènia. Si se'ns talla, podem tornar-la a escalfar una mica i remenem de nou.

XOCOLATA:

200 gr de xocolata de cobertura
100 gr de nata líquida
una cullerada de mantega
Poseu la nata al foc, quan arrenqui el bull, afegiu-hi la mantega i la xocolata a trossos i remeneu fins que quedi una salsa homogènia. Feu-la servir de seguida o manteniu-la calenta a bany Maria.

PER MUNTAR LA MONA:

Obriu el pa de pessic pel mig i unteu la base amb l'almívar. Poseu-hi a sobre la melmelada d'albercoc .

Si la feu de mantega, podeu farcir-la, si no ho voleu fer amb melmelada, amb mantega dolça, després de posar l'almívar.

Per fer la de xocolata, la podeu farcir amb la melmelada o amb crema de xocolata.

Torneu a muntar el pa de pessic. Unteu-lo amb la cobertura que heu preparat i poseu-hi l'ametlla laminada pel voltant amb molta cura.

La de iema, es decora amb fruita confitada i es pinta amb gelatina de poma.

La de mantega, la podeu decorar amb mantega dolça tenyida amb xocolata ( barregeu una mica de mantega dolça amb cacau en pols), amb ou filat...

La de xocolata, la podem decorar amb xocolata blanca, ou filat, figuretes de sucre...




2 comentaris:

  1. T' han quedat molt maques! La verita és que quan t' acostumes a menjar les mones fetes a casa ja no trobes bones les de la pastisseria.

    ResponElimina
  2. I tant! i la bona estona que passem fent-les!!!!

    ResponElimina