INGREDIENTS:
Pel
farcit:
1 ceba
mitjana
1 all
1
pastanaga grossa
1
carbassó
1 copeta
de brandy
150 gr
de soja texturitzada
4oo gr
de tomàquet triturat
500 ml
de brou vegetal
oli
d'oliva i sal
1 fulla
de llorer
Per la
beixamel:
1
cullerada de margarina bio
2
cullerades de farina
beguda
d'arròs
sal,
pebre i nou moscada
Làmina
de pasta per lassanya
Formatge
ratllat (si voleu que aquesta lassanya sigui apta per a vegans,
substituïu el formatge per pa ratllat)
Elaboració:
Unes
hores abans de fer la lassanya, heu de posar la soja texturitzada en
remull amb aigua calenta per tal de que s'estovi.
Talleu
la ceba ben petita i poseu-la a coure en una cassola amb un bon raig
d'oli d'oliva a foc mitjà. Afegiu-hi l'all pelat i tallat a
trossos petits. Deixeu fer la ceba i l'all fins que s'estovin.
Mentrestant,
peleu i talleu la pastanaga ben petita i afegiu-la a la cassola.
Deixeu que es vagi fent a foc mitjà i quan comenci a ser tou,
afegiu-hi el carbassó net i tallat petit. Abans de posar-hi el
tomàquet, tireu a la cassola la copa de brandy i deixeu-lo
evaporar.
Ara, ja
podeu posar-hi el tomàquet ratllat o triturat i la fulla de
llorer i deixeu-ho al foc tapat fins que el tomàquet estigui
cuit.
Coleu la
soja texturitzada i afegiu-la a la cassola. Tireu-hi per sobre la
meitat del brou vegetal i deixeu coure. Aneu afegint brou a mesura
que es vagi assecant. Quan tingui la textura correcta, ni massa sec
ni amb massa líquid, traieu-ho del foc i reserveu-ho.
Prepareu
la pasta de lassanya seguint les indicacions del fabricant.
Per
preparar la beixamel, poseu la margarina en una paella i desfeu-la a
foc lent, afegiu-hi la farina tot remenant. Ha de quedar una massa
ben barrejada. Aneu afegint la beguda d'arròs molt poc a poc,
remenant fins que cada vegada quedi ben incorporada a la barreja.
Quan la beixamel tingui l'espessor que us agrada (ha de ser ben
cremosa) apagueu el foc, saleu i poseu-hi una mica de pebre i de nou
moscada.
Per
muntar la lassanya, unteu el recipient amb una mica d'oli i poseu-hi
una capa de pasta, una capa del sofregit de verdures i soja, una
altra capa de pasta i una de beixamel. Poseu-hi el formatge ratllat
per sobre i poseu-ho a gratinar al forn fins que el formatge s'hagi
daurat.
a mi m'encanta tot el que es vegetal, com la soja texturitzada. La beguda d'arròs me la bec a litres, està bonissima, però mai havia fet beixamel amb ella, si amb la beguda de soja. m'agrada la idea! petons
ResponEliminaA mi també m'agrada la beguda d'arròs...força més que la de soja! i la beixamel queda prou bé! Gràcies pels teus comentaris, Roser, fins aviat!
EliminaLa lasanya és un dels meus plats preferits, en totes les seves variants. Aquesta beixamel, s'ha de provar. T'acabo de conèixer, així que em quedo una estona per aquí. Una abraçada. Cinta
ResponEliminaBenvinguda, Cinta! Espero veure't per aqui o per trossets de cuina! Fins aviat!
EliminaMolt bona, Àngels. I més sana que la tradicional! Provaré això de la beixamel d'arròs... mmm!!!
ResponEliminaGràcies pels teus comentaris, Marina! Ja em diras què et sembla la beixamel d'arròs quan la provis!
EliminaDes del punt de vista d'un carnívor, aquesta recepta m'ha guanyat totalment. Ha de ser boníssima, la veritat. Per cert, em sorgeix una pregunta (sempre em passa el mateix... ja ho sento...) ¿Què és la veguda d'arrós?
ResponEliminaEps! No ets el primer carnívor a qui guanya la recepta...a casa n'hi ha tres!!!!hehehe...la beguda d'arròs és el que diem una "llet" vegetal, com la de soja però d'arròs, força bona per beure fresqueta! Fins una altra!
Elimina