dilluns, 19 de novembre del 2012

LASSANYA DE VERDURES AMB SOJA I BEIXAMEL D'ARRÒS

Avui us penjo la recepta de la lassanya que té més èxit a casa. Està feta amb verdures (les que us agradi o tingueu per la nevera o per l'hort) i amb soja texturitzada. La soja texturitzada la faig servir poc, però em va ideal per fer aquest plat o per la salsa bolonyesa, és proteina bona per mi, que no menjo ni carn ni peix i als "carnívors" també els agrada. Podeu trobar la soja texturitzada a botigues de dietètica.

INGREDIENTS:

Pel farcit:
1 ceba mitjana
1 all
1 pastanaga grossa
1 carbassó
1 copeta de brandy
150 gr de soja texturitzada
4oo gr de tomàquet triturat
500 ml de brou vegetal
oli d'oliva i sal
1 fulla de llorer


Per la beixamel:

1 cullerada de margarina bio
2 cullerades de farina
beguda d'arròs
sal, pebre i nou moscada

Làmina de pasta per lassanya
Formatge ratllat (si voleu que aquesta lassanya sigui apta per a vegans, substituïu el formatge per pa ratllat)

Elaboració:

Unes hores abans de fer la lassanya, heu de posar la soja texturitzada en remull amb aigua calenta per tal de que s'estovi.
Talleu la ceba ben petita i poseu-la a coure en una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva a foc mitjà. Afegiu-hi l'all pelat i tallat a trossos petits. Deixeu fer la ceba i l'all fins que s'estovin.
Mentrestant, peleu i talleu la pastanaga ben petita i afegiu-la a la cassola. Deixeu que es vagi fent a foc mitjà i quan comenci a ser tou, afegiu-hi el carbassó net i tallat petit. Abans de posar-hi el tomàquet, tireu a la cassola la copa de brandy i deixeu-lo evaporar.
Ara, ja podeu posar-hi el tomàquet ratllat o triturat i la fulla de llorer i deixeu-ho al foc tapat fins que el tomàquet estigui cuit.
Coleu la soja texturitzada i afegiu-la a la cassola. Tireu-hi per sobre la meitat del brou vegetal i deixeu coure. Aneu afegint brou a mesura que es vagi assecant. Quan tingui la textura correcta, ni massa sec ni amb massa líquid, traieu-ho del foc i reserveu-ho.
Prepareu la pasta de lassanya seguint les indicacions del fabricant.
Per preparar la beixamel, poseu la margarina en una paella i desfeu-la a foc lent, afegiu-hi la farina tot remenant. Ha de quedar una massa ben barrejada. Aneu afegint la beguda d'arròs molt poc a poc, remenant fins que cada vegada quedi ben incorporada a la barreja. Quan la beixamel tingui l'espessor que us agrada (ha de ser ben cremosa) apagueu el foc, saleu i poseu-hi una mica de pebre i de nou moscada.
Per muntar la lassanya, unteu el recipient amb una mica d'oli i poseu-hi una capa de pasta, una capa del sofregit de verdures i soja, una altra capa de pasta i una de beixamel. Poseu-hi el formatge ratllat per sobre i poseu-ho a gratinar al forn fins que el formatge s'hagi daurat.


8 comentaris:

  1. a mi m'encanta tot el que es vegetal, com la soja texturitzada. La beguda d'arròs me la bec a litres, està bonissima, però mai havia fet beixamel amb ella, si amb la beguda de soja. m'agrada la idea! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi també m'agrada la beguda d'arròs...força més que la de soja! i la beixamel queda prou bé! Gràcies pels teus comentaris, Roser, fins aviat!

      Elimina
  2. La lasanya és un dels meus plats preferits, en totes les seves variants. Aquesta beixamel, s'ha de provar. T'acabo de conèixer, així que em quedo una estona per aquí. Una abraçada. Cinta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvinguda, Cinta! Espero veure't per aqui o per trossets de cuina! Fins aviat!

      Elimina
  3. Molt bona, Àngels. I més sana que la tradicional! Provaré això de la beixamel d'arròs... mmm!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pels teus comentaris, Marina! Ja em diras què et sembla la beixamel d'arròs quan la provis!

      Elimina
  4. Des del punt de vista d'un carnívor, aquesta recepta m'ha guanyat totalment. Ha de ser boníssima, la veritat. Per cert, em sorgeix una pregunta (sempre em passa el mateix... ja ho sento...) ¿Què és la veguda d'arrós?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eps! No ets el primer carnívor a qui guanya la recepta...a casa n'hi ha tres!!!!hehehe...la beguda d'arròs és el que diem una "llet" vegetal, com la de soja però d'arròs, força bona per beure fresqueta! Fins una altra!

      Elimina